A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Любешівської селищної ради

ПІДТРИМКА УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ЛІДЕРСТВА В МЕЖАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Дата: 26.01.2024 08:34
Кількість переглядів: 5

24 січня 2024 року відбулася партнерська зустріч працівників відділу позашкільної освіти та виховної роботи Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти (УДЦПО) з координаторами програми «Мріємо та діємо» і представниками Молодіжної громадської організації «Інститут суспільних ініціатив». Мета зустрічі — налагодити взаємодію МОН, Українського державного центру позашкільної освіти, освітніх та громадських установ і організацій в галузі розвитку учнівського самоврядування.

Система позашкільної освіти виконує координаторські функції в роботі з лідерами учнівського самоврядування громад, районів і областей України. Нині в закладах освіти, територіальних громадах, районних, обласних центрах, містах сформовано органи учнівського самоврядування, а в закладах позашкільної освіти безпосередньо працюють об’єднані ради старшокласників. На базі центрів позашкілля проводять збори лідерів учнівського самоврядування, де учні діляться досвідом роботи, ініціюють суспільно корисні акції, проєкти, патріотичні, культурні, волонтерські, екологічні, соціальні та інші ініціативи. За останні два роки ці заклади стали центром виховання майбутніх лідерів держави.

Фахівці УДЦПО впродовж останніх шести років підтримують органи учнівського самоврядування в закладах загальної середньої та позашкільної освіти. УДЦПО координує діяльність Всеукраїнської ради старшокласників та Учнівської ліги України, до якої входять представники всіх самоврядних органів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Таку роботу спрямовано на формування соціальної активності та громадянської самосвідомості молоді через розвиток органів учнівського самоврядування.

Задля координації роботи в закладах освіти функціонують гуртки «Лідер», «Громадянська позиція», «Школа лідерів» тощо, відбуваються онлайн-челенджі, презентації діяльності й досвіду співпраці з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

З 2021 року УДЦПО взаємодіє з Освітнім центром Верховної Ради України у сфері громадянської освіти дітей і молоді, парламентської просвіти та здійснення заходів з органами учнівського самоврядування. Упродовж 2023/2024 навчального року УДЦПО створив соціально активну платформу лідерських проєктів «Полігон» для проведення навчань, тренінгів, реалізації дитячих культурно-мистецьких, патріотичних ініціатив із залученням державних органів, громадських організацій тощо. На цій платформі проводили заходи та реалізовували волонтерські ініціативи з розвитку в учнів творчих здібностей, екологічної культури, збереження ментального здоров'я, привернення уваги міжнародної спільноти до умов безпеки дітей, їхнього навчання та розвитку.

З вересня 2024 року в межах співпраці МОН із Корпусом миру США в Україні за програмою «EmpowerED» (Equipping Extra-Curricular Educators Leaders for Youth Success) проходило навчання лідерів учнівського самоврядування. Учасники проєкту вчилися основ планування та втілення проєктів, напрацювання ідей для майбутньої реалізації, зміцнили лідерський потенціал, узяли участь в онлайн-зустрічах з американськими фахівцями з питань демократичного виховання дітей.

 

Джерело: https://mon.gov.ua/ua/news/pidtrimka-uchnivskogo-samovryaduvannya-ta-rozvitok-liderstva-v-mezhah-pozashkilnoyi-osviti


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень