A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Любешівської селищної ради

Сенсорна інтеграція та сенсорний розвиток дитини

Дата: 20.10.2022 12:42
Кількість переглядів: 18

Сенсорна інтеграція та сенсорний розвиток дитини

Сенсорна інтеграція - це взаємодія всіх органів чуттів. Вона починається дуже рано, ще в утробі матері. Взаємодія всіх органів чуттів передачає упорядкування відчуттів і подразників таким чином, щоб людина могла адекватно реагувати на певні стимули і діяти відповідно до ситуації.

Сенсорна інтеграція орієнтована на роботу з базовими сенсорними системами: вестибулярною, тактильною, перцептивною з додатковим включенням слуху, зору і нюху, смаку. Це основа для роботи сенсорних систем нашого організму.

Порушення сенсорної інтеграції може перетворити навіть дуже прості дії на складні. Одна з найпоширеніших проблем – затримка мовного розвитку - може вже в ранньому віці сигналізувати про порушення роботи мозку. Деякі діти не чують свого співрозмовника, хоча зі слухом у них усе гаразд: вони слухають мову, але слова ніби губляться десь, проходячи крізь мозок. Інші діти знають, що хочуть сказати, проте не справляються з артикуляцією. Дитина з порушенням сенсорної інтеграції не може ні пояснити свої проблеми, ні зрозуміти те, що відбувається, тому що мозкові процеси не свідомі та контролю не піддаються. Марно її змушувати добре поводитися аби бути успішною. Ні заохочення, ні покарання не допомагають мозку організувати відчуття.

Процес подолання сенсорної дисфункції довгий та багатогранний. Вимагає праці батьків та спеціалістів. Щоб допомогти дитині отримати новий і необхідний їй сенсорний досвід, а також активізувати її мовленнєвий розвиток, використовують сенсорні ігри та вправи, які проводяться спеціалістами на заняттях, використовуючи спеціальне сенсорне обладнання, у сенсорних залах, а також батьками вдома, на вулиці чи ігрових майданчиках. Мета сенсорних ігор: дати дитині нові чуттєві досвіди і розвинути їх.

Існує дуже багато сенсорних ігор та вправ. Але важливо пройти консультацію у спеціаліста (логопеда, психолога), який проведе повну діагностику дитини, при необхідності складе для дитини сенсорну дієту та підбере ігри, які будуть корисні та потрібні.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень