A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Любешівської селищної ради

ДИТИНА НЕ ЗАГОВОРИЛА: АЛАЛІЯ ЧИ АУТИЗМ?

Дата: 14.06.2022 10:48
Кількість переглядів: 39

Ситуація: дитині поставили аутизм, але мама не погоджується з цим, адже симптоми дещо схожі на алалію. Давайте розберемось, що може дитина робити з алалією, а що з аутизмом.

По-перше, визначити та поставити діагноз алалія чи аутизм може тільки лікар!!!! Далі логопед відштовхуючись від висновку лікаря (лікарів), встановлює етапи корекції розвитку мовлення.

По-друге, відсутність мовлення в ранньому віці характерно як при аутизмі так і при алалії. Дитина з алалією використовує жестизвуконаслідування (вони можуть бути не правильні, незрозумілі, але в більшості випадків вони є). Відповідно, якщо у дитини немає жестів і вона не намагається повторити за вами звуки, то є велика вірогідність того, що є ураження комунікативної сторони мовлення. А труднощі в комунікації та відсутність мовлення, як правило, відноситься до розладів аутичного спектру.

По-третє, у дитини з алалією інтереси за звичай не обмежені чимось одним. Тобто дитина не буде сидіти 3 години за одним і тим же заняттям. У дитини з аутизмом, як правило, є один інтерес, при занятті з яким перестає реагувати на зовнійші подразники. Вона «залипає» в цій діяльності.

По-четверте, дитина з алалією добре читає обличчя і емоції оточуючих людей (наприклад, якщо мама злиться чи плаче, дитина на це реагує). Дитина з аутизмом не копіює вашу міміку і не читає ваш настрій.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень