A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Любешівської селищної ради

Відбулась конференція, приурочена 150-річчю від дня народження Лесі Українки

Дата: 27.10.2021 09:49
Кількість переглядів: 66

 

25 лютого 2021 року виповнилося 150 років із дня народження Лариси Петрівни Косач-Квітки - Лесі Українки - видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури. Педагоги закладів освіти Любешівської ТГ не стоять осторонь цієї події: у ліцеях та гімназіях упродовж року проводяться різноманітні заходи з метою пошанування творчості поетеси.

26 жовтня директором Центру професійного розвитку педагогічних працівників Радкевич Л.А. було проведено обласну онлайн-конференцію «Леся Українка у вимірах національної культури», до участі в якій долучилися представники Волинського національного університету ім. Лесі Українки та Любитівського ліцею Ковельського району.

Юрій Васильович Громик, проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету імені Лесі Українки, професор, розповів про засади підготовки повного академічного видання творів Лесі                        Українки у 14 томах, поділився емоціями та враженнями від роботи з рукописами поетеси, ознайомив слухачів з правописними особливостями ранніх та більш пізніх творів Лариси Косач.

Тетяна Ярославівна Данилюк-Терещук, директор музею Лесі Українки Волинського національного університету ім. Лесі Українки, кандидат філологічних наук, презентувала музей, який можна вважати перлиною ВНУ, розповіла про окремі факти з життя поетеси. «Музейні історії: меморіальні речі Лесі Українки і родини Косачів із колекції музею Лесі Українки ВНУ» - така тема виступу пані Тетяни.

Дуже важливо, коли учні з різних джерел мають можливість отримати ту чи іншу інформацію. Особлива роль шкільного музею: він є базою для здійснення краєзнавчого принципу у процесі формування компетентного випускника закладу освіти. У ЗЗСО «Любитівський ліцей» Ковельського району є шкільний музей Лесі Українки. Леся Анатоліївна Тетерук, учитель української мови та літератури, керівник музею, розповіла про історію його створення та діяльності, яке відношення має Леся Українка до с. Любитів та деякі факти про Ларису Косач.

 Власні дослідження провели й учителі української мови та літератури закладів освіти Любешівської селищної ради. Так, Альона Григорівна Поліщук (ОЗЗСО «Любешівський ліцей») підготувала інформацію про Лесю Українку й кінематограф. Інна Василівна Веремійчик (ЗЗСО «Деревківський ліцей») поділилася дослідженнями про театралізовані постановки  за творами Лесі Українки. Галина Петрівна Іванішин (ЗЗСО «Судченський ліцей») розповіла про використання мистецького контексту під час вивчення твору Лесі Українки «Лісова пісня» та ілюстрації С.Караффи-Корбут. Людмила Михайлівна Шевчук (ЗЗСО «Великокурінський ліцей») представила образ модерної української жінки у творчості Лесі Українки.

Зустріч була цікавою, змістовною та пізнавальною. Ми вкотре переконалися в унікальності поетеси, яка, за висловом Ліни Костенко, «ішла сходами гігантів», тобто дорівнювала талантом Данте и? Шекспіру, та найголовніше – вона є Українкою.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень